Fan

Kun je fan zijn van iemand die al honderden jaren dood is?

Ik denk het wel. Als ik sommige mensen hoor praten over hun geloof, dan durf ik wel te stellen dat zij fan zijn van Jezus. Of bepaalde kunsthistorici en filosofen, die zich volledig specialiseren in het werk van een oude meester. Misschien voelt fan als een te modern woord, maar ook zij zijn in ieder geval van bewonderaars van mensen die daar nooit vanaf zullen weten.

Zo ben ik al een tijd bewonderaar van sultane Safiatuddin. Afgelopen week las ik weer een artikel over haar. De meeste informatie kende ik al, maar toch kwam ik weer feitjes tegen die me laten realiseren wat een bijzonder mens ze was. Dat ze een misdadiger vrijsprak, omdat ze medelijden kreeg met hem. Dat klinkt misschien niet zo bijzonder, maar zij was de opvolger van mannen die mensen straften met onvoorstelbaar gruwelijheden, van verpletterende olifanten, tot kokend lood en het afhakken van genitaliƫn. Ze brak met dat beleid. Ook onder haar beleid gold de Sharia, maar er werd niet meer gestraft voor de lol.

Wat me ook fascineert is haar energie en gevoel voor humor. Ze leefde in levensgevaarlijke tijden, had te maken met weerstand uit de elite en de opdringerige VOC, maar toch vond ze tijd in om mee te gaan op jacht in de jungle en grappen uit te halen met de Hollanders.

Ik denk dat het mede door mijn fascinatie voor haar is, dat ik zo lang aan dit project heb kunnen werken zonder ooit verveeld te raken. Ik wil nog zoveel meer weten. Er zijn experts die ik wil spreken. Ik durf hen alleen pas te benaderen als een uitgeverij interesse heeft in het manuscript, want ik wil niet de tijd van de experts verdoen. Ik wacht nog op reacties. Ik hoop dat ik de kans krijg om het verhaal van Safiatuddin met een breder publiek te delen. Ik weet zeker dat nog veel meer mensen bewonderaar van haar zouden worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *