Foutje ontdekt?

Laatste keek ik de film ‘Hoe duur was de suiker’, ) over de vroegere slavernij in de voormalige Nederlandse kolonie Suriname.. Een enorm indrukwekkend verhaal, en af en toe nogal gruwelijk. En wat het dan vooral gruwelijk maakt, is dat je weet dat mensen werkelijk zo behandeld zijn.

Zoals zo vaak ging ik na het kijken een rondje googlen. Kende ik de acteurs al? Wat zijn de recensies? En zo verder. Ik belandden op de Wikipedia pagina en daar stond een kopje over historische fouten. Ik las dat mensen in de film handen schudden, terwijl dat in de 18e eeuw nog niet gebruikelijks was.

Oeps.

In mijn verhaal schudden de Hollanders ook handen. Ik had er geen moment bij stil gestaan dat dat in die tijd niet gebruikelijk was. Dus hup, vlug aangepast. Crisis voorkomen. Maar welke fouten zitten er nog meer in, zonder dat ik het weet? Ik heb gedegen onderzoek gezaan en ik denk kritisch na. Toch gaat het over een andere tijd én een andere cultuur. Het is een risico om te schrijven, want de kans is groot dat ik ergens de fout inga.

Ik blijf daarom lezen en hoop wat mensen te interviewen binnenkort. Denk je dat je me verder kan helpen bij het onderzoek? Kom je uit Atjeh? Of heb je kennis van – bijvoorbeeld – de VOC, de positie van de vrouw in Zuid-Oost Azië of het koloniale verleden. Ik hoor graag van je! Misschien kun je me helpen foutjes op te sporen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *